Terug naar homepage Noordlaren  
     
het dorp 
Noordlaren 
   
in de kijker   
omgeving     
geschiedenis     
Zuidlaarder- 
meer 
   
oude foto's     
     

terug naar homepage Eiseendenhof.nl

   
     
     
     
reacties     
     
e-mail: 
Eiseendenhof 
   

Eiseendenhof Noordlaren Contact  

Tentoonstelling "Kop en Kont": bijzonder thema op een opmerkelijke locatie

Wat: Beelden uit hout en steen en foto's
Thema: Dieren, maar dan vooral koppen en konten
Wie: Johanna Nijlunsing (50), beeldhouwer uit Glimmen

Waar: In de stal van boer Vos, Mr. Koolweg 4, Noordlaren (aan het Zuidlaardermeer, bereikbaar vanuit Noordlaren)
Wanneer :  2004

Over de kunstenares
Johanna Nijlunsing houdt van hout. Zij maakt houten beelden van verschillend formaat. Haar eerste beroepen waren dierenverzorger en hondentrimmer. Zij werd milieubewust en wilde iets ondernemen tegen milieuvervuiling en dierenleed. Het resulteerde in het volgen van een opleiding aan de biologisch-dynamische land- en tuinbouwschool. Koos voor de veeteeltrichting en wilde melkveehouder worden. Gezondheidsproblemen zetten een streep door die rekening. Tijdens een vakantie kwam ze in aanraking met houten dierenbeelden en wilde niets liever dan zulke beelden zélf maken. In Hamburg ging ze vijf jaar in de leer bij Alfons Sotta en leerde het beeldhouwvak in hout. Johanna Nijlunsing werkt sinds 1988 als zelfstandig beeldhouwer, waarvan de laatste 10 jaar in haar werkplaats in Glimmen, waar ze onder andere houten grafmonumenten maakt. Af en toe maakt ze een uitstap naar mergel en zachte steensoorten. Zij gebruikt houtsoorten uit eigen regio en is lid van Houtrijk Nederland, een vereniging van milieubewuste houtbewerkers zoals meubelmakers, zagers, draaiers en beeldhouwers. Die vereniging organiseert tentoonstellingen om producten en Nederlands hout te promoten.
Over de locatie
De binding tussen de kunstenares en het boerenbedrijf van boer Vos (53) is in haar biografie al duidelijk geworden. Boer Vos heeft zijn bedrijf op de plaats waar hij is geboren en getogen. Hij was vroeger visser en rietsnijder, maar is vooral melkveehouder in hart en nieren. Net als de kunstenares heeft ook hij te kampen met gezondheidsproblemen en moest zijn veestapel verkopen. Hij legde zich toe op 'blonde' vleeskoeien en biologisch boeren.
De boerderij is gedekt met riet van de omliggende rietvelden. Zijn vrouw Henny heeft een boerderijwinkel, waar zij diepgevroren vlees (runder-, varkens- en kippenvleespakketten) verkoopt. In mei gaan de koeien weer van stal om de weilanden rond het meer te begrazen. Johanna stelde voor om een tentoonstelling in te richten in die stallen, waar nog maar pas de koeien hadden overwinterd! Boer Vos stemde met het plan in. Een oude wens van de kunstenares ging in vervulling.

Over de tentoonstelling
Kop en Kont in hout, steen en mergel. Bovendien Kop en Kont op de foto. Johanna Nijlunsing toonde een persoonlijke afspiegeling van haar liefde voor dieren in hun natuurlijke omgeving en koos daarvoor twee onderdelen van het dierenlijf: de kop en de kont. Ze symboliseren begin en einde, maar zijn bovendien bepalend voor het uiterlijk van het dier. Voor en achter zijn cruciaal wat betreft dierenwelzijn en milieuproblematiek zoals staarten, hoorns, tanden, ballen, snavels…. De beelden en foto's tonen op een soms humoristische, soms schrijnende wijze wat wij mensen doen en laten met dieren. Ze gaat met haar kunst "de boer op" om de eigen idealen in haar werk kracht bij te zetten.

 

Een foto-impressie van de tentoonstelling

Terug naar het overzicht van Noordlaren in de kijker Naar boven